• PROFILAXIE DENTARAPROFILAXIE DENTARA

    Profilaxia reprezinta prevenirea imbolnavirii dentare dar si prevenirea complicatiilor, in cazul afectiunilor deja existente.
  • 1

PROFILAXIE DENTARA

Ce presupune profilaxia dentara?

Profilaxia dentara implica o serie de proceduri, realizate cu scopul de a reduce riscul aparitiei bolilor gingivale si dentare si de a preveni agravarea patologiei deja existente. Identificarea din timp a problemelor dentare reprezinta garantia evitarii tratamentelor complicate si costisitoare. De aceea, recomandam efectuarea controalelor regulate la cabinetul de medicina dentara, frecventa acestora depinzand de istoricul afectiunilor orale ale fiecarui pacient.
Principalele tehnici de profilaxie dentara constau in detartraj și periaj profesional. Detartrajul cu ultrasunete presupune eliminarea tartrului si a placii bacteriene de la nivelul dintilor, inclusiv subgingival. Periajul profesional se realizeaza dupa detartraj si consta in lustruirea si netezirea dintilor, indepartand astfel petele si zonele rugoase implicate in formarea placii bacteriene. In completarea acestor tehnici de profilaxie, mentionam fluorizarea locala cu rol benefic asupra structurilor dentare, contribuind la cresterea rezistentei acestora.

De ce este important sa ne adresam medicului dentist?

Partea cea mai importanta a profilaxiei implica igienizarea zonei dentare subgingivale. Utilizarea regulata a atei dentare si periajul zilnic pot mentine sanatatea portiunii dentare supragingivale, dar nu sunt suficiente intrucat accesul lor subgingival este redus. In consecinta, persistenta depozitelor de tartru subgingival expune pacientul la riscul aparitiei bolii parodontale si cariei dentare. In completarea acestor tehnici de profilaxie, mentionam fluorizarea locala cu rol benefic asupra structurilor dentare, contribuind la cresterea rezistentei acestora.